Wales 2011

Vrijdag 12-8 Tal-y-Fan


De laatste dag dat we echt gaan wandelen. We besluiten voor een klimmetje te gaan op de meest noordelijke 2000ft’er van Wales. We rijden over de B5106 richting Conwy en bij Tal y Bont nemen we een klein weggetje de bergen in. Helemaal aan het einde is een parkeerplaats en begint de tocht.

We beginnen op een farmtrack wat langs allerlei resten uit de IJzertijd loopt.

Bij 2 standingstones komen we bij een muur en de oude Romeinse weg.Hier verlaten we het pad naar rechts en klimmen langs de linker kant van de muur recht de berg op.

Het is behoorlijk steil en woest, een echt pad ontbreekt hier grotendeels maar we volgen de muur met succes naar de top van deze 1e bult op 603 meter vanaf 450 gekomen. Ondanks de flinke inspanning genieten we onderweg volop van het uitzicht en de schapen en paarden die we her en der tegenkomen.

Op de top van deze Foel Lwyd is het uitzicht prachtig. Maar we zijn er nog niet. We blijven de muur volgen die over de bergrug loopt, inmiddels over een duidelijker pad. Even een klein colletje en dan weer een stukje omhoog. Uiteindelijk komen we het torentje tegen wat het hoogste punt van de Tal-y-Fan markeert op 610 meter.

Het uitzicht blijft prachtig met de Ierse zee, Conwy met zijn kasteel, de rivier en het glooiende dal…

We blijven nog een tijd hoog over de rug lopen, op en neer, maar geleidelijk aan toch dalend.

We zien Caer Bach, het fort uit de IJzertijd waar niet veel meer van over is dan een hoop stenen, je moet maar net weten dat het een fort was..

Tussen de schapen en de pony’s dalen we af naar zo’n 300 meter. Hier gaan we een stile over en door velden over een goed pad naar beneden en weer richting asfalt.

Onderweg zien we weer veel archeologische bijzonderheden uit de IJzertijd en wat recenter, de 19e eeuw toen the clearings plaats vonden en mensen gedwongen werden hun huizen te verlaten.

Al met al 8 km op de teller en totaal zo’n 300 meter gestegen. Heerlijk!!

We doen nog wat boodschappen en bbq’en half onder de luifel ivm druppels. Het was heerlijk.