Wales 2011

Donderdag 11-8 Capel Curig


Jeey! Het weer ziet er beter uit. Wel bewolkt en vochtig, maar dunnere bewolking en een stuk warmer dan gister.

We besluiten een stuk te gaan rijden, naar het zuiden, richting Dolgellau. Daar zijn we nog helemaal niet geweest en we hebben een wandelroute in de buurt in het boekje. Maar hoe verder we die kant op gaat, hoe meer het weer gaat lijken op dat van gister. Jammer want hierdoor is de omgeving niet goed te zien. Wat wel opvalt is dat alle beekjes, stromen en rivieren zeer vol zijn en hier en daar buiten hun oevers treden. Al dat water wat gevallen is moet ergens naar toe.

We gaan niet wandelen, het is er te nat, en rijden via Nantmor en de prachtige Pass of Aberglaslyn weer naar het noorden. De Afon Glaslyn treed ook bijna buiten haar oevers, het is een machtig gezicht!

We rijden door naar het noorden langs Llyn Dinas en inmiddels komt de Snowdon weer in zicht. Overal razen de watervallen de bergen af en bij het uitzichtspunt vlak bij de Pen y Pass is het verschil in waterhoeveelheden vergeleken met een paar dagen eerder goed te zien.

Het weer klaart steeds meer op en als we bij Capel Curig zijn is het droog en komt zelfs het zonnetje hier en daar door. Er is hier nog een wandeling, nr 23, die we nog graag wilden doen en we wagen het er op.

We parkeren achter Joe Brown’s shop en gaan op weg. We lopen eerst door een veld over een keienpad langs de Ypincin en de Clogwym Mawr.

Dan door een mooi bosje en uiteindelijk moeten we door een drassig veenland.

Gezien alle regen van de voorgaande dag valt ons de drassigheid eigenlijk nog erg mee, hoewel Sam op een gegeven moment tot aan zijn oksels in een modderplas verdween.

Dan gaat het pad via velden en een prachtig bospaadje richting de A5. Hier lopen we langs de weg en horen het gebulder van de Afon Llugwy al. Op de Pont-Cyfyng is het woeste water zichtbaar.

We moeten een stuk langs de rivier lopen en op sommige plaatsen is het pad haast onbegaanbaar door het vele water. Onderweg komen we voor de verandering eens Rammen tegen.

Het is wel een prachtige wandeling, nu weer door bos met overal stroompjes.

Bij Llynnau Mymbyr steken we via een footbridge de rivier over.

Het lijkt wel alsof het meer leeg loopt, zo hard stroomt het water daar de rivier in. Via een farmtrack onder aan de Cefon y Capel weer richting auto.

Het was een heerlijke tocht van 6,5 km waar we echt even aan toe waren. We doen wat boodschappen en eten licht. We houden nog een Penderyn proeverij, maar het wordt geen nieuwe favoriet.