Wales 2011

Dinsdag 9-8 Holyhead mountain


Het weer zag er weer niet heel goed uit dus besloten we te kijken hoe het er aan de kust van Anglesey uit zag. We hadden nog een wandeling bij Holyhead, nr12, te gaan.

Hoe verder we uit de bergen reden, hoe beter het werd, goede keuze dus.

We beginnen de wandeling bij een parkeerplaats aan de westkust van de landpunt waar Holyhead ligt. Daar aangekomen is het eerste wat we zien een laaghangende helicopter: we moeten dus even de ultieme vakantiefoto voor Son’s broertje Jennis maken.

We lopen eerst even naar de hutcircles die vlak naast de parkeerplaats te bezichtigen zijn. Er zijn totaal tot wel 50 circles gevonden waarvan een aantal mooi te zien zijn. Ze dateren uit de IJzertijd tot aan de Romeinse tijd en er waren er steeds een paar van in gebruik tegelijkertijd.

We lopen terug en beginnen de wandeling. We lopen tussen de bloeiende heide en brem door naar het bezoekerscentrum van de RSPB (vogel bescherming).

Hier kun je mooi op de kliffen kijken waar Papagaaiduikers, Alken en verschillende meeuwen in het voorjaar broeden. Nu zien we vooral meeuwen.. Wat er ook broedt is de Alpenkraai. Een soort die je bij ons niet tegen komt bij gebrek aan rotsen. Deze vogel zien we wel veelvuldig boven de kliffen scheren. Het is een soort ranke kraai met knal rode snavel en poten en met een herkenbare roep. Ook het gedrag is echt wel anders dan dat van de ‘gewone’ kraai, leuk om te zien!

We lopen verder omhoog over de hoge kliffen. Het is prachtig, de kleuren van de bloeiende planten, de bijna witte leisteen en de groen-blauwe zee en dan ook nog een behoorlijk blauwe lucht.

We lopen langs de westkant van Holyhead mountain, een flinke bult, en draaien er helemaal omheen.

Onderweg komen we leuke klimmetjes en afdalingen tegen en komt Holyhead in beeld. Het uitzicht is weer prachtig op de haven, de boten naar Ierland en S-vormige pier.

We lopen verder om de bult heen en komen weer bovenop uit. Nu buigen we af naar het zuidwesten richting een café. Hier drinken we in het zonnetje een cappuccino met uitzicht op Ierland! Het is zo helder geworden dat we het glooiende land aan de overkant van de Ierse zee net aan kunnen onderscheiden. Leuk!

Het is nog maar een klein stukje naar de auto nu, maar anders dan de route in het boekje, die over het asfalt leidt, lopen we over het costal path helemaal aan de rand van de kliffen met spectaculair uitzicht.

We rijden nog een stukje langs de kust en langs 2 standing stones en weer naar de A55 richting Bangor waar we boodschappen doen bij de Tesco.

Bij de tent is het weer ook een stuk beter dan vanochtend en zitten we lekker in het zonnetje te eten.