Ierland 2023

Over Ring of Kerry naar the Kerry Cliffs

14-8-2023

We are on the move again. After taking in fresh water, and disposing of our grey water, we head back on the N71 until Molls Gap. Here we take the smaller road to Sneem. A beautiful drive through the mountains. In Sneem we take a look around and have waffles with coffee. Then we continue on the WAW again, making multiple stops to take in the views.

At Portmagee we stop at a small Whiskey distillery in the making. They have their own whiskey, however they do not have their own distillery yet. We taste their three whiskeys and buy the 9 year old. Close to Portmagee you can visit the Kerry Cliffs and they have a campsite (though not facilitated, apart from the toilets of the parking). Here we park-up for the night. We walk to the cliffs, it is absolutely stunning. We can see Skellig Michael (home of Luke Skywalker) and Puffin Island. The cliffs are 300 meters high here and breath taking. After visiting hours we have the kliffs to ourselves and we spend some time there watching the sun set. Breathtaking.

We gaan weer op pad! Een stuk van de Ring of Kerry rijden. We pakken op, vullen water bij en lozen grijswater voor we weer de N71 opdraaien, weer richting Mols Gap. Daar draaien we de R568 op, een ‘binnendoor’ weg naar Sneem. Prachtige route door de bergen!

In Sneem parkeren we de bus en kijken we rond. We hadden hier een huisje geboekt in 2020 om met Sam een weekje te verblijven. Helaas is dat toen allemaal niet doorgegaan, maar het is leuk te zien dat we een tof plekje hadden uitgekozen.

Er is een muziekwinkeltje waar we een songbook kopen met Ierse volksliedjes met de verhalen er omheen er bij. Leuk voor de Beggars! In de koffietent eten we heerlijke wafels met koffie er bij.

We rijden verder de WAW af, het wordt steeds mooier en de uitzichten zijn geweldig. We maken veel stops.

Ook zien we hier echt de toeristische kant, veel touringcars passeren ons, ze gaan allemaal de andere kant op (met de klok mee) en we hebben er verder weinig last van. We hebben een camping op het oog op Valentia Island en rijden die kant op, via Portmagee. Daar komen we een bordje van een whiskey destilleerderij tegen waar we een stop maken. Ze zijn bezig hun eigen micro destilleerderij te bouwen en maken nu nog gebruik van de faciliteiten van de grote jongens. Maar ze hebben 3 whiskeys die geproefd worden voor we er een mee nemen. We kiezen een 9 jaar oude uit, gerijpt op rumvaten.

In park4night zie ik dat we hier vlak bij vrij kunnen staan bij een parkeerplaats met mooie kliffen, en we besluiten dat liever te doen dan die camping. Dus we rijden nog een minuut of 10 en komen bij de Kerry Cliffs waar inderdaad een kampeerveldje is. Geen voorzieningen verder, afgezien van toiletten, maar meer hebben we ook niet nodig (zelfs toilet is optioneel, we hebben alles zelf aan boord). We betalen 20,- voor de nacht en 5,-pp voor de kliffen. Niet heel goedkoop maar we vinden het de moeite waard. Deze plek is fantastisch! We parkeren Jolly op het veld naast een picknick tafel en lopen eerst de kliffen op. Wat een geweldig uitzicht! In de verte zien we Skellig Michael, waar opnames voor Starwars waren (je weet wel: de rots waar Luke woont). De kliffen zijn hier 300 meter hoog en worden bewoond door een verscheidenheid aan vogels, waaronder onze favoriete alpenkraai, een komisch neefje van de kauw. Maar ook stormvogels, papgaaiduikers (die zijn inmiddels al weer vertrokken naar het noorden), Jan van Genten enz enz.

Na dit eerste bezoek aan de kliffen drinken we een biertje en koken we iets te eten op de Cadac, lekker buiten.

Na het eten gaan we nog een keer omhoog. Ik vraag nog even bij het huisje waar je betaalt of we nog een keer omhoog mogen. “Any time you like” was het antwoord. Fantastisch!

Het is nog steeds mooi. Het begint rustiger te worden en het licht begint al een avond gloed te krijgen. Als om 7.30 de laatste dagjesmensen vertrokken zijn hebben we de kliffen voor ons alleen, plus de buren (3 mensen in een busje) en de 3 jongeren die besluiten hun tentje verderop bij de kliffen neer te zetten. Geweldig! We vermoeden dat het een mooie zonsondergang wordt dus we lopen iets later nog maar een keer naar boven en wachten af. Het is wel heel gaaf om daar zo alleen te staan, met alleen de vogels die je gezelschap houden en beneden op zee, een bootje die zijn vangst binnen haalt (ik vermoed kreeftenkooien oid). We hebben gelijk dat het een prachtige zonsondergang is. Het is werkelijk prachtig.NAAR VOLGENDE PAGINA