Ierland 2023

Via Bunratty Castle, Craggaunowen castle naar Garrykennedy

18-8-2023

It will be wet and stormy today, so we’re told. So we plan to do something inside(ish) and we go to Bunratty castle and Folk Park. A very nice open air museum with loads of original houses from 1800-1900 or so, to explore. It is all set up very nice and reenactors are present to explain things to the visitors. After this we go to Craggaunowen castle and museum, where we find pre-historic villages and a boat made from wood and skin whit which the Atlantic was crossed in 1976, to prove people could do so in 500AD.. Wow.
We find a nice park-up in Garrykennedy in a harbor at Lough Derg. It is free to park, and we buy a card whit which we can use the facilities of the harbor at Larkins pub. After a short rest, we have a very nice dinner at Larkins. Betty is definitely here now so we spend the evening listening to rain and some thunder in our van, nice and cosy.

Storm Betty komt vandaag het land over, dus we moesten een soort van binnen activiteit bedenken. We zitten vlak bij Bunratty castle and Folk Park, dat leek ons wel wat. Het is ook echt de moeite waard. Het Folk Park is een fatsoenlijk openluchtmuseum met zo’n 30 gebouwen, de meesten origineel en steen voor steen verplaatst van hun oorspronkelijke plek. Het laat het leven zien van mensen van verschillende klassen tussen 1800 en 1900 ongeveer. Er zijn mensen in kostuum om te vertellen over de geschiedenis en zo, hartstikke leuk gedaan. Het kasteel zelf is in de jaren 50 en 60 gerestaureerd en ze houden er bijna iedere avond een historisch banket waar je aan kunt meedoen, hartstikke tof. De parkeerplaats is overigens een gratis camperplaats, rekening houdend met banketgangers denken we.

Anyway, na hier 2 uur te hebben rondgelopen, nagenoeg droog gebleven, rijden we door naar Craggaunowen, een ander kasteel(tje) en historisch openlucht museum vlakbij, waar we een combi ticket voor gekocht hadden bij Bunratty. Een stuk kleiner, maar ook erg mooi gedaan. Het kasteel is wederom een opknappertje. Vele malen kleiner dan Bunratty, maar gezien het aantal ruïnes die we hier tegenkomen van vergelijkbaar formaat, meer representatief van waar de meeste landheren hier in gewoond hebben.

Het historische openluchtmuseum beslaat dit keer 1500BC tot zo’n 500AD en laat een Crannog zien, nederzetting op palen of een eilandje in het water, uit de bronstijd. En een ringfort, een nederzetting binnen een versterkte muur, wat tot in de vroege middeleeuwen hier gewoon was. Er zijn er in Ierland zo’n 40.000 van te vinden, je struikelt er dus letterlijk over hier! Ook hier zijn er mensen die ambachten laten zien, al lijken we die grotendeels mis te lopen.

Daarnaast is het schip de Brendan te zien. Deze boot is in 1976 gebruikt om naar Amerika te varen. Het is gemaakt met materialen en technieken beschikbaar in de 6e eeuw, toen naar verluid sint Brendan naar Amerika gevaren moet zijn. Dit om te bewijzen dat dit daadwerkelijk mogelijk was, en dat bleek, en dus wellicht Ierse vroeg-christenen de Vikingen (1000AD) en Columbus (1492AD) voor waren met het zogenaamde ‘ontdekken’ van Amerika. Je moet maar durven.

Het parkje heeft nog een mooie wandeling door een heel erg groen bos wat erg mooi is.

Dan op zoek naar een overnachtingplek. Ik had op park4night een plekje gezien bij een jachthaventje aan Lough Derg, in Garrykennedy. We rijden er met een beetje een omweg naartoe, via wat grote wegen. Niet heel leuk maar wel fijn rijden. In Garrykennedy is meer dan genoeg plek, al zijn we niet de enige camper.

We parkeren op een mooi plekje en lopen naar Larkins pub. Hier zou je een kaart moeten kunnen kopen waarmee je in de jachthavens gebruik van douche en toilet en zo kan maken. Die hebben ze inderdaad voor ons en we besluiten meteen een tafeltje te boeken om te eten. We hebben nog even de tijd om te relaxen in de bus, beetje lezen, beetje dutten. Prima! Het eten bij Larkins is echt heel erg lekker en de Irish coffee toe is fantastisch. Ondertussen is storm Betty definitief bezig met haar ronde en regent het katten en honden…

Als we weer bij de bus zijn onweert het zelfs een beetje, maar wij zitten droog en knus in de bus.

NAAR VOLGENDE PAGINA