Ierland 2023

Via Ardmore naar Skibbereen

9-8-2023

After a quick and early breakfast, we drive 130km to Ardmore. This costal village has a lovely cliff walk of 4km, with beautiful views, flora and wildlife. We end up in a tearoom for coffee and cheesecake. Then we drive all the way to Skibbereen, whilst the weather gets better and better. We find a nice spot on the local campsite and bask in the sun all afternoon, enjoying it while it lasts. Tomorrow we will start exploring the Wild Atlantic Way.

Na een voor mij toch wat onrustige nacht (lag aan mij, niet aan de plek) staan we op tijd op. Bakje koffie, broodje en inpakken. We willen flink wat kilometers maken om voorbij Cork te komen. Wel hebben we een wandeling uitgezocht voor Cork, op zo’n 130km rijden, bij Ardmore. Het rijdt allemaal voorspoedig en iets na 10 uur zijn we bij Ardmore. Nadat ik Thijs een onmogelijk smal weggetje de klif op heb gestuurd, en we daar boven ook nog eens niet konden parkeren omdat het hotel aldaar alleen privé plaatsen heeft, en we dus weer terug moesten, parkeren we ruim in het dorp aan de weg. Wel fijn te weten dat ook spannende manoeuvres met de bus, mede dankzij de onlangs geinstalleerde achteruitrijcamera, eigenlijk geen probleem zijn! (daar was het me natuurlijk om te doen… *kuch*).

De wandeling is iets meer dan 4km en loopt eerst over het zelfde steile weggetje het dorp uit naar boven.

Hoe hoger, hoe mooier het uitzicht. Het is een echte Cliff Walk en voert ons helemaal bovenlangs de zee.

De kustflora staat prachtig in bloei (heide, brem, duifkruid, knoopkruid, sint janskruid, kamille, tijm, silene, en ga zo maar door) en er vliegt heel wat vogelsoorten af en aan. We komen langs een ruïne, een uitkijktoren uit WO2 en een iets grotere uit de tijd van Napoleon (het Ierse weer bleek echter een groter gevaar dan de Fransen, zo lazen we), en een bron.

Dan duiken we het land weer in en ronden we de landtong. We komen bij een begraafplaats met een ronde toren en ruïne uit de vroeg-christelijke tijd. Sterker nog: blijkbaar is het bijgebouwtje het oudste christelijke gebouw in Ierland en minstens 1200 jaar oud. Ooit was Ardmore een bisschopsdom, dus ondanks dat een gemiddelde dorpskerk groter is, heet de ruïne Kathedraal.

We zijn nu weer rond en eindigen de tocht in de tearoom met koffie en cheesecake. Dan stappen we weer in en rijden we verder. We zakken via de N25 en de N71 helemaal af naar het zuiden. Het is prachtig onderweg en het weer wordt al beter en beter.

In Skibbereen doen we boodschappen bij de Lidl en beproeven we ons geluk bij de plaatselijke camping. The Hideaway campsite blijkt plek voor ons te hebben en we krijgen een keurige plaats toegewezen aan de rand van de camping. Hard-standing met een flink stuk gras er voor, erg ruim opgezet! Het is nu 15.00 en we zitten tot ver na het eten heerlijk in de zon, genieten zolang die schijnt. Kan zomaar de enige dag zijn dat we een strak blauwe lucht zien.

Morgen duiken we de Wild Atlantic Way op, die we onderweg al eens zijn tegengekomen hier in het zuiden, en gaan we beginnen aan de verkenning van de verschillende ‘rings’, de landtongen die de Atlantische oceaan insteken. Ik ben benieuwd!

NAAR VOLGENDE PAGINA