Ierland 2023

Via Rock of Cashel naar Cobh

19-8-2023

We did not sleep very well and we are a bit tired. We visit the Rock of Cashel, a ruin on a big outcrop next to the village Cashel. It is nice but mostly its positioning is remarkable. We decide to make a longer drive today to reach the coast near Cork. We travelled past there before, but it is nice there and we want to spend the last days near the sea. In Cobh we stay at the motorhome aire beside the water, a nice place, well attended to although there is virtually nothing. Just a small toilet and some facilities for waist water. We take a walk after dinner to the Titanic memorial garden. The Titanic picked up its last passengers in Cobh, then named Queenstown. We go to bed early and have a much better nights sleep.

Het was niet echt een geweldige nacht. We zijn beiden moe en het is nog niet heel tof weer, al begint het bij te trekken. We willen wel iets gaan doen en moeten een ander plekje bedenken voor vannacht. We rijden naar Cashel waar een ruine van een kathedraal op een opvallende bult staat: de Rock of Cashel. We parkeren in het plaatsje en lopen naar de Rock.

Daar is het druk. We bezoeken de ruïne en hoewel het echt geweldig gelegen is, was het na Askeaton niet heel erg bijzonder. Wel bijzonder druk dus, we houden het daardoor vrij snel voor gezien. De Rock of Cashel is vooral heel gaaf om tegenaan te kijken, is onze conclusie (waarschijnlijk mede beïnvloed door een gebrek aan slaap…).

Maar wat nu. Ik ben erg moe en voel me daardoor wat ‘meh’ en heb nergens zin in. We besluiten daarom maar wat kilometers te maken en naar de kust in de buurt van Cork te rijden. We zijn hier op de eerste dag heel hard langs gereden onderweg naar het zuid-westen, maar het is daar hartstikke mooi en we willen onze laatste dagen bij de kust doorbrengen. Dus rijden we via snelwegen vrij vlot die kant op.

Bij Cobh is een camperplaats aan het water bij de Five Foot Way Car Park waar je voor 10,-  24 uur mag staan (of max 48 uur voor 20,-). Hier is meer dan genoeg plek als we aankomen en we staan hier prima.

Cobh ligt in de natuurlijke haven, veilig achter wat eilanden en fungeert een beetje als buiten-haven van Cork wat iets verderop dieper in de zeeinham ligt. Er meren cruisschepen aan en ook heeft de Titanic hier de laatste passagiers aan boord gelaten (toen het plaatsje nog Queenstown heette, zo genoemd omdat Victoria op bezoek kwam in de 19e eeuw, dat is na de onafhankelijkheid weer teruggedraaid). Na het eten lopen we Cobh in en bezoeken het Titanic memorial garden, aan de andere kant van de kade, nog best een stukje lopen.

Cobh heeft de typische gekleurde huisjes wat je veel ziet hier bij (oorspronkelijke) vissersplaatsjes. Naar men zegt zodat zeevaarders ook na maanden hun huis terug konden vinden (het roze huis op die heuvel, het blauwe huis in die straat.. zo iets).

Ik heb ondertussen ook ontdekt dat een van de eilanden in de haven te bezoeken is en boek een toer voor ons voor morgen. Dat past precies nog binnen de 24 uur parkeren, komt mooi uit. Verder gaan we op tijd naar bed. Helemaal stil is het in eerste instantie niet, de camperplaats ligt naast het spoor (klein stationnetje) en er rijden wat auto’s van en naar de parkeerplaats die er naast ligt, maar later in de nacht is het rustig en we slapen beiden een stuk beter.

NAAR VOLGENDE PAGINA