Normandië | Bretagne 2010

2-8-2010

Het heeft bijna de hele nacht geregend en we hebben beide lang wakker gelegen. Geen idee waarom..
Nadat we een list voor de nog steeds zeiknatte was hadden bedacht, zijn we op pad gegaan naar Mont Saint Michel.
Deze ‘Mont’ is feitelijk een eilandje in een kwelderland waarop een enorme abdij is gebouwd met huisjes er omheen. Het is al eeuwen een belangrijk pelgrimsoord en inmiddels zijn de pelgrims vervangen door grote getale toeristen van over de hele wereld. Een klassieke tourist trap, maar toch ‘moesten’ we het zien. In Cornwall zijn we immers bij de kleinere, Engelse versie geweest: Sint Michaels Mount.
De weg er heen is regenachtig en nat. Het is ongeveer 1,5 uur rijden al met al. Van oorsprong was Mont Saint Michel een eiland wat alleen met eb te bereiken was via een weg, maar ze hebben een dijk met asfaltweg aangelegd voor het moderne verkeer. De weg eindigt op een grote parkeerplaats vol modern blik onder aan de muren van het prachtig Middeleeuws ogende ding.
Binnen de muren is het eigenlijk het zelfde liedje. De basis is authentiek maar overal hangen moderne borden en souvenirs in het rond. Ook is het al heel erg druk, ook al zijn we nog aardig vroeg.
We lopen wat door de smalle straatjes en via de trappetjes zigzaggend omhoog. Het doet ons een beetje denken aan een klein Minas Tirith. De meeste mensen willen de abdij bezoeken dus vooral daar is het erg druk. Wij lopen verder naar wat rustigere uitzichtpunten.
Als we het wel gezien hebben lopen we terug naar beneden waar we nog overvallen worden door een hoosbui. We kopen lekkere broodjes om later in de auto ergens als picknick op te eten.
Als we van de parkeerplaats rijden zien we dat het maar goed is dat we op tijd waren, want er staat inmiddels een file op de dijk.
We pakken een achteraf weggetje en zoeken een mooi plekje aan de rand van het kwelderland met uitzicht op de Mont. Op deze manier vinden we hem eigenlijk een stuk mooier! We zien in de verte opklaringen komen dus we zijn hoopvol dat we ook nog wat mooi foto’s kunnen schieten.
Na onze brunch en een kort wandelingetje over de kwelders, rijden we een zo toeristisch mogelijke route richting het noorden. Onder Avranches langs en helemaal langs de Baie de Mont Saint Michel. Onderweg wordt het steeds zonniger en we hebben een paar mooie uitzichtpunten gevonden.
We rijden naar Granville, een havenplaats op een klif.
Hier lopen we langs de klif en genieten van het uitzicht op de Britse eilanden die hier vlak bij de Franse kust liggen.
De stad bekijken we verder niet aangezien we inmiddels best moe zijn.
Het is nog een uurtje rijden naar Launle met onderweg de boodschappen. Vervolgens doen we weer lekker rustig aan op de camping.