Normandië | Bretagne 2010

1-8-2010

We hebben zowaar uitgeslapen! Pas om 10 uur kwamen we er uit. We hebben heerlijk rustig aan gedaan, ontbijten, schrijven, koffie.
We hadden van de buren 2 plaatsen verderop een kaartje met een wandeling gekregen die ze van Ed en Doreen geleend hadden, en een kaart met bezienswaardigheden er op.
De wandeling is 8 km en heel dicht bij de camping. Die gaan we dus doen. Het weer is niet heel erg mega mooi maar we vinden het geen punt om eventueel door wat druppels te lopen. De wandeling begint bij de kerk van Gorges waar we onze auto parkeren.
De wandeling voert door weilanden met holle wegen, tussen de wallen en heggen door naar een kapelletje. Onderweg zien we heel veel vogels, lopen we onder een buizerd door en zien we een vos door het veld sluipen.
Bij het kapelletje rusten we even, we zijn al over de helft en nemen we even een korte pauze.
Nu gaat het verder langs een moerasgebied waar veel weidevogels zitten en o.a. ooievaars. Sam vind een beekje om in te spelen en daarna vervolgen we de weg weer naar Gorges.
Na 2 uur lopen zijn we maar een klein beetje nat geworden. De wolkenlucht is verder echt prachtig mooi!
We hebben van de buren ook nog de tip gekregen om naar de Duitse begraafplaats in de buurt te gaan. Het is de begraafplaats bij Orglandes, ongeveer 20 km verderop.
We vinden het erg indrukwekkend. Het is een sobere plek en op elke steen staan vaak wel 5 of 6 namen (of ‘unbekannte Deutsche soldat’)
Er liggen meer dan 10.000 soldaten begraven. We vinden het “mooi” om te zien dat de ‘vijand’ een mens is geworden, het is concreet geworden door de namen en leeftijden te zien die op de stenen staan. Hier en daar staan bloemen of kransen bij de kruizen waar blijkbaar familieleden of bekenden onlangs zijn geweest.
Ik had het liefst bij ieder kruis een bloemetje gelegd…
En ondertussen is zelfs de zon hier en daar gaan schijnen. Op de weg terug naar de camping stoppen we nog even bij het kapelletje/kruisbeeld vlak bij de camping, maar we hebben de puf niet meer om hier ook daadwerkelijk even naar toe te lopen.
Bij de tent doe ik een snelle handwas, maar uiteraard begint het spontaan weer te sputteren. Nou ja, natter dan de was is, kan het toch niet worden..