Normandië | Bretagne 2010

5-8-2023

We hadden de wekker gezet, want we hadden brood besteld. De bakker komt dat om 9 uur op de camping brengen. Super service en super lekker vers brood.
Het is een heel ritueel voor de kleine kinderen van de camping. Ze komen met een briefje met hun plaatsnummer er op en wat geld en de Franse bakker stopt ze dan de juiste broden in de armen en praat honderduit tegen ze (waar ze vervolgens dus niets van begrijpen). Erg aandoenlijk om te zien!!
Na het lekkere ontbijt rijden we naar de Information Touriste bij Lezardieux (waar een grappige hooitractor staat).
Hier koop ik een mapje met wandelkaartjes, een stafkaart en een kaart met bezienswaardigheden. Hierna rijden we door naar Pors Even, even boven Paimpol. Hier zijn oesterkwekerijen en bij laag water zijn er veel schelpen te vinden van oesters maar ook Sint Jacobsschelpen. We struinen wat tussen de rotsen en vinden een paar mooie schelpen en een enorme krabbeschaar!
We willen gaag en stuk van de Grand Randonnée lopen langs de kust (verlengde van de Sentier de Douaniers), dus rijden we naar de plek waar je naar Ile de Bréhat kan varen om daar te parkeren. Fout! Oef wat is het daar druk. Door het mooie weer wil heel Bretagne naar het eiland lijkt wel.
We keren dus om en rijden naar een dorpje verderop, vanaf daar kunnen we ook prima wandelen. Loguivy-de-la-mer blijkt een schattig klein haventje te zijn. We beginnen aan de kade en pakken daar de rood-witte route van de GR34. We lopen richting het oosten langs een mooi baaitje met in de verte Ile de Bréhat.
Het pad loopt verder omhoog en we duiken het achterland in, van de GR34 af. Na een tijdje komen we een mooie oude toren in een graanveld tegen. We hebben nog geen idee waar het voor diende, maar het is een mooi oud ding. Later begrijpen we dat het de resten van een molen moet zijn geweest.
Na een tijd daalt de route weer naar het begin van het baaitje en komen we uiteindelijk weer in het haventje uit. Er is een klein terrasje waar we crêpes met cider bestellen (cola voor Thijs). Heerlijk!
We besluiten ook nog een kijkje te nemen in Tréguier, het plaatsje waar we onze boodschappen doen. Op de parkeerplaats krijgen we nog een vleugje Normandië mee door een geparkeerd busje van iemand die wel erg vol is van D-day..
Het centrumpje blijkt zeer mooi, Middeleeuws en authentiek. In tegenstelling tot Mont Saint Michel is het straatbeeld hier nauwelijks aangetast door moderne uithangborden die het straatbeeld verpesten. We lopen rond, fotograferen de kerk en mooie gebouwen.
Bij een kleine zilversmid koop ik een mooie ketting. Handgemaakt met Keltisch motief en een zwarte onyx. Ik heb ook nog een miniatuurtje Bretonse whisky, Armoriek, gevonden, eens kijken hoe dat smaakt. Als hij lekker is gaat er een fles mee naar Nederland voor de collectie!
Als we uitgekeken zijn doen we boodschappen en gaan we heerlijk in het zonnetje zitten lezen bij de tent.
Het was even een grote omschakeling qua camping aangezien dit echt een heel andere camping is dan de vorige. Maar inmiddels zijn we wel gewend. Al het leven en de activiteiten (bbq met muziek, kampvuur en heksen voor de kinderen) zijn ook wel weer leuk om gade te slaan na de rust en sereniteit van de vorige camping, Sam wordt er helemaal speels van.
En de vele De Waard tenten geven ons een vertrouwd gevoel.. En uiteraard hebben wij het mooiste plekje op de camping! (denken we..).Ook het eten is weer afzien zoals altijd. Slecht eten op zo’n camping. Vandaag moeten we ons behelpen met een zalmforel..