Cornwall 2006

Dag 10: zondag 06-8 Birds of Prey & Padstow
Vandaag stond een bezoekje aan het Birds of Prey centre op de agenda. Dit is ongeveer drie kwartier rijden, in de buurt van Newquay en Wadebridge. We waren er om half elf en om 12 uur zou er een vliegdemonstratie zijn. Eerst even lekker rondkijken dus.Ze hebben er van alles en nog wat. Veel valken, buizerds, uilen, Kookaburra’s en een Amerikaanse zwarte gier. Ook liepen er ganzen, eenden, pony’s, hertjes, schapen en een lama rond. Een echte beestenboel dus.
De demonstratie was erg leuk. De dame begon met een buizerdvrouwtje die ze los had gelaten zodat ze eerst een introducerend verhaaltje kon vertellen. De buizerd cirkelde intussen lekker rond tot ze in een soort duikvlucht naar beneden kwam. Ze ging van hand tot hand, erg leuk. De vrouw vertelde veel maar voor mij niet veel nieuws, desondanks interessant.
Daarna was de uil aan de beurt: een Afrikaanse gevlekte steenuil. Mooi beestje en heel oplettend.
En toen de zwarte gier. Een erg bijdehand beest die steeds aan de voeten en broekspijpen van de vrouw zat te trekken. Deze dieren leven om te eten. In het wild weten ze nooit wanneer ze weer een kans hebben om te eten dus proberen ze altijd zoveel mogelijk binnen te krijgen.De warmtehuishouding is ook erg bijzonder. Ze komen over het hele Amerikaanse continent voor van Washington tot zuid Argentiniƫ, dus moeten ze over een groot aanpassingsvermogen beschikken. De zwarte kleur is om warmte op te vangen (vleugels wijd) en hun poep fungeert als koelsysteem. Dit is namelijk wit en koud en ze laten het langs hun poten lopen. De koele vloeistof koelt het dier meteen af en het wit weerkaatst de warmte ook nog eens. Ze kunnen de hele dag door poepen als het nodig is.
Toen de demonstratie klaar gingen we langs de Bedruthan steps. Dit is een zeer steile, lange trap in de klif uitgehakt waar je naar de zee kan afdalen. Het was hoog water toen wij er waren en het schouwspel van golven was echt fantastisch.
Na deze steps reden we naar Padstow. Een mooi maar ook druk havenplaatsje met veel toeristische winkeltjes.
Na de nodige souvenirs te hebben ingeslagen en lekker fish and chips gegeten te hebben zijn we terug gegaan naar de tent. Doodmoe hebben we tot een uur of tien zitten lezen om vervolgens naar bed te gaan

Naar volgende dag