Denemarken

18-05-2023: Jelling, Vingsted Jernaldermiljø en jachthaven Årøsund

Time to pack up again. We drive to Jelling, Unesco site of importance. Here two huge burial mounts and carved stones dating from around 900AD are placed in the middle of the village. The runes on the stones mention Denmark, the first time it is written anywhere, so important historical site. The visiting center is awesome with excellent presentations, we are impressed. Then we drive a bit further and visit an Iron age village, now empty but clearly used for lots of activities and markets with reenactment etc. Then it is time for our last park-up in Årøsund Marina. We enjoy a fish ‘n chips with a beer at the local grill and a stunning sunset.

Het is een stralende ochtend en het is goed rustig wakker worden met het uitzicht op zee. We pakken weer rustig op met één plan: naar Jelling rijden om de grafheuvels en runestenen daar te bekijken, een Unesco waardig monument schijnbaar dus we zijn benieuwd.

Het is een vrij lang stuk over de snelweg en het rijdt lekker door. Wanneer we bij Jelling komen pakken we het eerste de beste parking en lopen het plaatsje in. Er blijkt een bezoekerscentrum bij te zijn wat gratis te bezoeken is, dat doen we eerst.

Ook in het bezoekrscentrum: de complete Deense koninklijke stamboom in gehaakte vorm 🙂

Heel erg de moeite waard. De interactieve expositie is prachtig gemaakt en je komt alles te weten over Jelling, de grafheuvels en de historie. Voor zover mogelijk, want lang niet alles is ons duidelijk. Het lijkt er op dat Viking koning Harald Blåtand (Bluetooth, het logo wat we nu kennen zijn de runen van zijn intialen gecombineerd) hier hof hield, maar helemaal zeker is men niet. Ook is het nog een beetje een raadsel wie er in de grafheuvels, die echt énorm zijn, moeten liggen. Harald was de eerste koning bekeerd tot het Christendom en daarom een belangrijk figuur. Jelling is na zijn tijd van heidens tot Christelijk centrum verworden en er verrees een kerkje midden tussen de twee heuvels. Die van nu dateert uit de 19e eeuw, maar de locatie is gelijk. Ook de runestenen uit de tijd van Harald liggen, voor de kerk, op hun oorspronkelijke plek. Op deze stenen wordt voor het eerst over ‘Denemarken’ gesproken.

Het is dus duidelijk waarom dit als een belangrijke plek wordt beschouwd. En dit alles werd ons in het bezoekerscentrum goed uitgelegd met hele gave interactieve graphics.

We bezoeken de shop nog en kopen beiden een mooie hanger. Dan is het tijd om verder te rijden. Ik zag in het boekje wat we kregen dat er in de buurt een IJzertijd dorpje te bezoeken is, dus daar rijden we heen, meteen een lunchplekje. Vingsted Jernaldermiljø blijkt een tof nagebouwd dorpje waar overduidelijk regelmatig van alles te beleven is. We stellen ons voor dat er allerlei ambachten beoefend worden en zo, maar helaas niet vandaag. Toch is het leuk er even rond te lopen. Het gebiedje er omheen is ook mooi dus het was een prima ommetje.

We rijden nu door naar het zuiden naar onze laatste beoogede overnachting in Denemarken in de jachthaven van Årøsund. Onderweg een laatste boodschap en dan komen we aan op een drukbezette camperplaats aan de haven. We vinden een plekje (‘2e rang’) met prima zicht op het water en we kunnen zowaar heerlijk buiten zitten.

We lopen ook nog even de pier af en besluiten dan om bij de snackbar even verderop te gaan eten.

Prima fish ’n chips met een grote bier. In de zon. Heerlijk. Rond een uur of half 9 begint de lucht mooi te kleuren en we besluiten de zonsondergang aan het water te bekijken. Prachtig.

Naar volgende dag