Denemarken

16-5-2023: Lindholm Hoje, Rebild Bakker en camping Vammen

We are getting used to the campervanning routine and pack up quick and easily after having a nice breakfast. We visit Lindholm Hoje, a Viking age burial site. It is stunning and atmospheric due to the enormous flock of crows over the site. The museum is well set up and teaches not only about the site but also about the history of the region from the stone age to dark ages. Then we’re off to Rebild Bakker National Park where we have a great hike through a beautiful landscape. We stay at Camping Vammen, which is very quiet this time of year. But in summer this is a very busy campsite filled with musicians and the bar is used as open podium every night. Even though it is quiet, we are in luck!
There is a Bluegrass group playing in the bar this evening. So we had a lovely evening listening to the music, and singing along. By the time the group ended their set, the jamming started and the other guests joined in, as well as the owners. Fun times!!

Slapen bij het geruis van de zee, een nieuwe ervaring. Heerlijk.

We staan redelijk op tijd op en pakken, na het ontbijt, de boel weer in. Nog even een afwasje, alles weer netjes opbergen. De routine zit er inmiddels goed in en we ruimten efficiënt alles op z’n plek. We rijden naar het camperservice punt en lozen grijs water, en nemen schoon water in. Ook dat went inmiddels.

We rijden nu richting Aalborg. Hier bezoeken we Lindholm Hoje, een enorme begraafplaats uit de eeuwen 400-900, Vikingtijd dus. Het ligt nu midden tussen de militaire schiettereinen, met uitzicht op de stad, een bijzondere plek zo. Het wemelt er van de krassende kraaien die de mysterieuze sfeer nog wat versterken. De begraafplaats is opgegraven in 1950 en er zijn honderden graven gevonden.

Er is een museum bij, waar vroeger het bijbehorende dorpje lag. Hier wordt in mooie exposities het verhaal van deze specifieke begraafplaats (en dorp) verteld, maar ook de historie van het gebied er omheen van Steentijd tot de vroege Middeleeuwen. Erg mooi opgezet en de moeite waard om te bezoeken.

Dan rijden we door naar Rebild Bakker Nationaal Park , een natuurgebied iets te zuiden van Aalborg. Hier is een mooie wandelroute van 11km uitgezet, die je ook in korte lusjes kunt doen. We parkeren de bus en smeren eerst een boterhammetje. Zo handig die bus, met alles altijd bij de hand.

Dan op pad. Gezien een sluimerende tuiniers-blessure leek 11km me iets te ver en lopen we een deel van de route van ongeveer 6km. Het is een erg mooi en afwisselend gebied. Beukenbossen, rivierlandschap, naaldbos, heide en jeneverbes. Af en toe een flinke klim met mooi uitzicht. We spotten een ree en spelende eekhoorns.

En weer verder. Via de Lidl in Hobro naar Camping Vammen. Het is er uitgestorven, het seizoen is nog niet echt losgebarsten. Er staan wat seizoenscaravans, de meesten verlaten. We mogen een plekje uitzoeken en na wat getwijfel (je staat hier overal mooi!!) parkeren we de bus op een van de hogere terrassen met uitzicht op het meer Tjele Langsø waar de camping mooi aan ligt.

En ondanks de rust komt er vanavond een bluegrass groepje spelen. Dus na het eten togen we naar de Stube waar het vuur brandt en de muziek klinkt. Je kunt er wat drankjes kopen, dus we pakken er een biertje bij. Het groepje speelt leuke traditionals en wanneer ze 2 sets gespeeld hebben pakt de campingbeheerder een basgitaar, en begint men spontaan te jammen bij het vuur. Een van de andere gasten (we waren met 4 gasten, plus 3 campingeigenaren en de 4 van het groepje..) haalt zijn contrabas op, en er worden zowel Deense als Zuid-Duitse klassiekers gespeeld (incl authentieke jodelmuziek). Rond een uur of half 11 houden wij het voor gezien en duiken we de bus in, de muziek gaat nog even door. 

Naar volgende dag