Denemarken

17-05-2023: Mols Bjerge en Camping Sølystgaard

We have a late morning, compared to the other days. After breakfast we drive to Mols Bjergen National Park where we walk to Kalø castle ruins and hike to a burial chamber. It is very beautiful. Then we try to park up at the marina of Ebeltoft, but it is full!! This is the first time we encounter a full park up, but then again, we noticed busy streets for the first time too. So we deploy plan B and go to a campsite nearby and find a superb spot overlooking the bay and Ebeltoft in the distance.

We doen het lekker rustig aan deze ochtend. Aangezien we voor ons doen erg laat in bed lagen hebben we een soort van poging tot uitslapen gedaan (7.30). Ik moest ons verslag nog bijwerken, dus dat ook meteen gedaan.

Dan weer op pad. Het waait flink en de wind is erg koud, maar het is wel mooi zonnig. Het is ongeveer 1,15 rijden naar onze bestemming: Nationaal Park Mols Bjerge . We parkeren bij het bezoekerscentrumpje/koffiebar bij kasteel Kalø. Dit is een ruïne op een eilandje verbonden door een dam met het vaste land. We lopen naar de ruïne. Het is een prachtige omgeving, en ondanks de koude weer een lekker wandelingetje.

Na even rond te hebben gekeken lopen we terug de dijk over en gaan dan linksaf de wandelpaden op ten zuiden van het plaatsje Rønde.

Het zijn mooie brede bospaden. Onderweg komen we allerlei archeologische plaatsen tegen uit de bronstijd, waar onder Store Stenhøje, een mooi grafmonument.

We maken er een rondje van en lopen over een smaller pad langs het water weer terug naar het beginpunt. Het was echt prachtig, de foto’s spreken voor zich.

We nemen ieder een joekel van een ijsje, lunch gecoverd, voor we weer naar de bus lopen. Daarna op zoek naar een overnachtingsplek. Ik heb twee leuke opties gezien, een camping aan zee, en een jachthaven camperplaats in de plaats Ebeltoft. Aangezien het nog vroeg in de middag is leek een plaatsje ons nog wel leuk om even te verkennen, dus we gaan naar Ebeltoft. Onderweg, wanneer we de weg nr21 opdraaien, is het voor het eerst druk!
Veel verkeer richting het plaatsje. Daar aangekomen blijkt de camperplaats hartstikke vol, dat wordt ‘em dus niet. Voor het eerst dat ons dit gebeurt. Gelukkig hebben we het alternatief nog achter de hand, dus we rijden een stukje terug langs de zelfde route en slaan dan af het schiereiland aan de overkant van de baai van Ebeltoft op.

Camping Sølystgaard heeft nog plek zat, het briefje op de deur zegt ons vast ergens te gaan staan, aanmelden kan later. Mooi. Al lopend verkennen we de camping wat prachtig aan het water ligt, en we kiezen een mooi hoog plekje met een prachtig uitzicht. Weer bij de bus is de receptie inmiddels weer bemand, dus we melden ons en rijden naar de plek. Het is een beetje heen en weren om soort van recht te staan. Het waait nog steeds flink, maar we staan redelijk beschut en kunnen buiten ons eerste biertje doen.

We lopen de camping rond en verkennen het strand, het is echt wel een prachtige plek. Dan is het tijd om avondeten te maken en de avond-routine in te gaan, inclusief het schrijven van dit verhaal.

Naar volgende dag