Denemarken

15-05-2023: Grisetå Odde Fyr, Bulbjerg Knudde, Camping Svinkløv

We started the day with some engine trouble, so we had to visit a garage to have it checked. It turned out it was fine to continue our trip and have it sorted back home. So we did! We visited a nice lighthouse at a fjord and saw a seal and a lot of Bronze age burial mounts. Then we went to a beautiful white chalky rock at the North sea with beautiful views. Next up was the campsite and we got a lovely spot atop of the dunes, overlooking the sea. And right by another red Jumper! It was cold and windy, but beautiful, and we walked a nice route. Again I had a lovely conversation whilst washing up, and we got treated with a stunning sunset!

Het is vannacht dood stil geweest in de haven en we hebben heerlijk geslapen. We zijn vroeg wakker en pakken na wat koffie snel op. Eerst een rondje boodschappen. We zoeken een supermarkt op en daarna een tankstation. Onze bus geeft aan dat er iets met het AdBlue systeem is (dit is een diesel toevoeging wat nieuwere bussen en vrachtwagens hebben om de emissie schoner te maken) en gaat in een apart tankje. We kopen dus een zak om het bij te vullen, creatief met een pollepel lukt het ons om het in de tank te krijgen, maar het verhelpt de melding niet. Dus maar op zoek naar een garage om uit te laten vogelen wat er precies aan de hand is en of dit erg is.

Gelukkig is Rinkøbing een vrij grote plaats en zijn er genoeg dealer garages te vinden. De eerste de beste waar we stoppen kijkt wat moeilijk maar is zo vriendelijk even bij een collega te checken of zij tijd hebben om er naar te kijken en we worden naar de overkant gestuurd. Na wat uitgelees en gecomputer is het oordeel: pompje heeft niet genoeg druk dus er komt te weinig AdBlue in het systeem. Gelukkig is dat verder niet erg, als we er in Nederland naar laten kijken is dat prima. Hij wenst ons een fijne vakantie en we kunnen verder. De meldingen blijven helaas wel komen, maar die kunnen we dus met een gerust hart negeren (we bellen einde van de middag nog wel even voor de zekerheid met onze eigen garage om dit te verifiëren). Kortom, de vakantie kan verder gaan. Op naar mooie dingen!

We rijden naar het noorden via weg nr 16 en 28 en steken bij Vemb af richting het oosten richting Struer. Dan via weg nr 11 naar Grisetå Odde Fyr, een landtong in het fjord (Nissum Bredning en Venø Sund komen er samen, wat verderop het Lymfjord heet). Hier is een vuurtorentje en zijn wat kiezelstrandjes. We nemen de tijd naar de vuurtoren te lopen en spotten onderweg een levende steen (lees: zeehond). Even later zien we er ook nog een zwemmen, leuk en onverwacht.

We rijden de brug over en stoppen daar spontaan weer. Er zijn hier nog allerlei bunkers uit WOII te bezoeken. En er is een toren met een expositie over het gebied en de folklore en geschiedenis. Het ziet er van buiten uit als een uitkijktoren die we in Nederland ook wel hebben, maar deze is goed uitgerust, er is zelfs een lift en er zit een toilet in.

Hierna vervolgen we weg nr 11 richting het noorden en rijden over glooiende heuvels en langs menig  grafheuvel uit de bronstijd (omennabij, kan ook steen- of ijzertijd zijn hier en daar, en heel Denemarken blijkt er vol mee te liggen zien we gedurende de reis). Bij Østerlid verlaten we de doorgaande weg en rijden we richting zee. We parkeren bij de Bulbjerg Knudde, een krijtrots wat temidden van kiezelstranden omhoog steekt. Ook hier een bunker (en weer goede toiletvoorzieningen, Nederland lees je mee??). We lunchen met geweldig uitzicht over het duinlandschap en wandelen daarna naar beneden. De krijtbult biedt ruimte aan een flinke kolonie meeuwen die af en aan vliegen. De zon kleurt de zee erg mooi azuur blauw, het is prachtig.

Hierna rijden we door naar onze slaapplaats voor vanavond, camping Svinkløv. We worden vriendelijk ontvangen en krijgen een geweldig plekje boven op het duin met uitzicht over zee, en naast nog zo’n mooie rooie bus. De camping heeft een prachtige ligging en er zijn veel plaatsen verscholen in de bosjes met veel privacy, maar wij staan op de rand met zicht op zee! Het duin is hier bijna klif-achtig en steekt zo’n 20-30 meter boven de duinstrook er voor uit. Er vliegen paragliders over en het uitzicht is geweldig.

Voor we eten maken we nog een wandeling, vlak bij de bus naar beneden en dan door de duinenrij voor de camping langs. 1,5 km verderop kunnen we het duin weer op klimmen en lopen we bovenlangs, eerst door bos, weer terug.

Tijdens het eten is het gaan regenen en het begint flink af te koelen. Ik was af in de goed voorziene sanitair unit en praat gezellig met mijn Deense afwasbuurman. Kopje thee met een mega lekker kaneelding en dan komt het echte toetje: een briljant mooie zonsondergang.

De regen is gestopt, de wind is gaan liggen en de kleuren zijn magnifiek. Deze plek kan niet meer stuk.

Naar volgende dag