Denemarken

14-05-2023: Rømø, Ribe en Bork Vikingehavn

We drive to Rømø island, and drive on a beach! Wonderful place to have second breakfast. We visit Ribe and the Viking museum, it is interesting and well presented. After that we drive to Bork Viking Harbour exhibition center were we learned how the Viking lived and worked. It was quiet and not much re-enactment going on, but we enjoyed the buildings. Then we had to find a park-up for the night and head off to the marina of Rinkøbing were we had a nice and quiet night.

Na een stille nacht worden we vroeg wakker en staan we op tijd op. Snel even ontbijten en opruimen. We willen vandaag veel doen in Denemarken en we hebben nog 1,5 uur tot de eerste bestemming te rijden: Rømø. We rijden een redelijk leuke route een beetje binnendoor vanaf Tönning, heel spannend is dit landschap niet, maar hoe dichter we bij Denemarken komen hoe beter het wordt. Bij Rosenkranz steken we de grens over. Nu is het nog een half uur tot Rømø. Dit Waddeneiland is ongeveer zo groot als Texel, maar met een dijk te bereiken.

Op het eiland steken we meteen dwars over en rijden bij Lakolk pardoes het strand op. De weg stopt gewoon waar het zand begint. Het is een enorm breed en hard strand en je mag gewoon overal rijden en je auto of bus (het stikte van de campers) ergens neerzetten waar je het leuk vindt. Overnachten mag niet, maar we konden ons goed voorstellen dat dagjesmensen hier de hele dag met hun camper blijven plakken.

Wij nemen de tijd voor second breakfast maar rijden dan al snel weer het eiland af, op naar Ribe.

In Ribe parkeren we achter het station, er staan meer campers, prima plek. Tegenover het station is het Viking/historisch museum waar we van alles te zien krijgen over de Viking historie van Ribe uit de vroege Middeleeuwen (c.a. 700-950) en de late Middeleeuwen (1100-1500). Heel veel vondsten en informatie, leuk gedaan. Er was ook een film die echt wat toevoegde aan het verhaal (en mij stiekem de kans gaf ook op vakantie nog een soort Time Team te kijken, mijn obsessie 😉 ).

Hierna zijn we Ribe ingelopen voor een ommetje en een Belgische wafel met softijs, Alles is hier echt keurig netjes aangeharkt valt ons op, en super verzorgd.

Ook onderweg op de autowegen is dit zichtbaar. Het rijdt dan ook soepeltjes en relaxt naar onze volgende stop: Bork Vikingehavn. Een openluchtmuseum.

We hadden eigenlijk bedacht die bij Ribe te doen, maar die is dus dicht in het weekend (in het voorseizoen) dus dan een alternatief plan bedacht. En dit was eigenlijk wel erg leuk. Een uur voor sluitingstijd lopen we binnen in een nagenoeg verlaten Vikingdorp. Er zijn nog enkele dorpelingen die hun ambachten beoefenden en een paar andere bezoekers, maar we hadden alle ruimte alle gebouwen rustig te bekijken. Erg mooi opgezet, en we konden ons voorstellen dat dit in het hoogseizoen voor kinderen echt geweldig is.

Hierna rijden we door naar Rinkøbing, aan de andere kant van het fjord waar het museum bij ligt. Hier parkeren we de bus in het jachthaventje op een dijk, met zicht op het water, een paar zwanen, eenden en enkele andere camperaars als buren. Het is even wennen dit soort plekken, maar nu de avond valt en het fjord verstild voor ons ligt is dit toch wel echt heel erg leuk. Voorzieningen zijn prima, douche en toilet, sanistation etc.

We halen een doner box ter avondeten, prima, en genieten van het uitzicht over het water met eenden en zwanen die voorbij dobberen. Nog even douchen en op tijd naar bed

Morgen verder naar het noorden.

Naar de volgende dag