Terrassencamping am Wasserfall Bestwig

Datum:  Donderdag 2 mei t/m dinsdag 7 mei 2024
Waar:  Terrassencamping am Wasserfall in Bestwig (Sauerland)

Voorzieningen:
Stroom, Toilet/douchegebouw, reinigen chemisch toilet, restaurant (in de weekenden)

Bijzonderheden:
Camping is vooral gericht op vaste plekken, maar er zijn wat plekken voor ‘tijdelijke bezoekers’. De eigenaar is vrij nieuw en de camping wordt flink opgeknapt, hoofdgebouw met sanitair is al verbouwd en ziet er fantastisch uit.

Verslag:

Nadat er een flink aantal andere plannen toch niet handig bleken besloten we in de meivakantie een bezoek te brengen aan Terrassencamping am Wasserfall in Sauerland. Een camping die niet heel erg gericht is op camperplaatsen, en dus ook een plek waar we normaal niet zo snel met de camper terecht zouden komen, ware het niet dat André en Mariken hier sinds kort een vaste plek hebben. We hadden voor de zekerheid maar even gereserveerd, dit bleek op zich niet noodzakelijk maar hierdoor hadden we wel een plekje vlak bij de caravan van André en Mariken.

We hebben een camera mee, maar uiteindeijk maken we vrijwel alleen foto’s met onze telefoon. Deze zijn dan ook in het verslag opgenomen.

Donderdag

De rit naar de camping is zo´n 2,5 uur, uiteraard langs een aantal baustelle, en dan zit je wonderbaarlijk genoeg echt in een totaal andere wereld; het bergachtige Sauerland. Het is dan ook een camping met flink wat hoogteschillen, met in totaal 9 terrassen. We mogen Jolly parkeren op het 7e terras. Bijna beneden en met mooi zicht op groen.

We bedenken dat we geen stroom nodig hebben, aangezien we inmiddels een zonnepaneel, dubbele huishoudaccu’s en een omvormer aan boord hebben. Mooie test voor de zomervakantie. En deze test slaagt makkelijk. de accu’s komen dagelijks uiteindelijk niet onder de 75%, en laden gedurende de dag keurig weer op. We kunnen dus echt zonder problemen vrij staan.

Het is op de dag van aankomst heerlijk weer, dus we maken na de koffie een wandelingetje naar de nabij gelegen waterval. Deze ligt op nog geen kilometer wandelen van camping (wel een kuitenbijter door de klimmetjes).

Na de wandeling is het tijd voor biertjes, eten en het plannen van het weekend.

We besluiten de vrijdag te gebruiken voor project voortent, ofwel het plaatsen van zomer voortent bij de caravan van André en Mariken. En omdat het weer niet al te goed lijkt te worden plannen we voor de tweede helft van een middag een tour bij de Warsteiner brouwerij, dit is een een half uurtje rijden.

Op tijd naar bed dus. De nachten zijn donker en stil, op het geroep van de vele bosuilen na, dus het slaapt heerlijk.

Vrijdag

Project voortent blijkt een leuk, maar ook fors klusje. We beginnen voor de middag en tegen de tijd dat we naar Warsteiner moeten hebben we de tent in de basis wel staan, de afwerking bewaren we voor zaterdag.

Na een half uurtje rijden komen we op tijd aan bij het Warsteiner bezoekerscentrum waar we de tour geboekt hebben. Deze blijkt te bestaan uit een echt zeer gelikte multimedia presentatie waar de hele geschiedenis van de brouwerij in zo’n 20 minuten de revue passeert. Erg goed gedaan met een draaiend plateau waarmee je steeds naar een nieuw thema draait dat gepresenteerd wordt op meerdere schermen, ondersteund door werkende apparaten.

Na de presentatie volgt rondrit in een ‘treintje’ over het echt enorme Warsteiner terrein. In tegenstelling tot veel andere brouwerijen wordt alle Warsteiner die wereldwijd verkocht wordt ook echt op de thuisbasis gebrouwen. En dat is wel te zien aan de enorme brouwketels, de eigen spoorlijnen, het aantal vrachtwagens en vooral de ongekende hoeveelheden kratten, blikken en vaten bier die overal opgesteld staan. Een indrukwekkend logistiek proces, interessant om te zien.

Na afloop van de tour zijn er tafels gereserveerd en kan er nog 2 (!!) uur nagezeten worden bij de bar, de Warsteiner is gratis. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar, dus het wordt een proeverijtje.

Na afloop van de proeverij eten we op de camping. Hier is een eenvoudig restaurant dat in het weekend open is, meestal is er naast de kaart een daghap. Vandaag, waarschijnlijk omdat het erg rustig is op de camping, niet. Maar een bezoek aan Duitsland kan natuurlijk sowieso niet zonder Schnitzel mit pommes und salat. Het smaakt echt prima!

Zaterdag

De zaterdag begint zonnig en is daarna wisselvallig.

We doen het rustig aan. Belangrijkste doel is het afronden van project voortent. In de ochtend doen Sonja en André boodschappen en zorgen Thijs en Mariken dat de tent echt strak komt te staan. Daarna is het vooral een kwestie van inrichten en in gebruik nemen.

Eerst een paar potjes Azul en ‘s avonds spelen we Hitster en kijken we de formule 1 sprintrace en kwalificatie. Uiteraard met een bijbehorende Whisky.

Zondag

Voor de zondag zijn er grofweg twee plannen. Plan 1 is dat Thijs en André besluiten dat voetbal kijken in de voortent best een relaxte bezigheid is (en spelen Sonja en Mariken nog een paar potjes verslavend Azul).

Plan 2 is een bezoek van Sonja en Mariken aan de (gesloten) mijnen bij de Sauerländer Besucherbergwerk. Deze zijn vlak bij de camping en lopen bijna onder de camping door. In het originele bedrijfsgebouw is een museumpje gevestigd, inclusief groot materieel, en enkele keren per dag gaat er een treintje de berg in. De mijn is eeuwenlang gebruikt om ijzer-, lood- en zilvererts te winnen en was een van de grootste van Duitsland.

We gaan met de tour van 14.30 en worden met een mijnwerkerstreintje (klein en oncomfortabel en donker) 1,5 km de berg in gereden. Omdat we in het dal starten hoeven we niet te dalen maar rijden zo tot onder de camping ongeveer, met meer dan 300 meter berg boven ons. Hier stappen we uit en worden we door een gids rondgeleid die veel weet te vertellen over de mijnindustrie wat hier in 1974 van de een op andere dag stil is gelegd. Alles is achter gelaten en in theorie kunnen ze zo weer beginnen.

Zo tegen het eind van de middag komen de dames weer bovengronds en de plannen weer samen en is het tijd voor eten, Hitster en de Formule 1 hoofdrace.

Maandag

De maandag is de minst actieve dag van deze vakantie. We slapen uit en zitten daarna heerlijk een paar uurtjes te lezen in de camper.

Daarna voegen we ons weer bij André en Mariken voor lunch, wat boodschappen en het avondprogramma met opnieuw Hitster (Thijs wint veruit de meeste rondjes, wat een prestatie zou zijn om trots op te zijn, ware het niet dat het de Guilty Pleasure versie betrof).

In de avond begint het te regenen, en dit houdt de hele nacht niet meer op.

Dinsdag

De dinsdag is onze vertrekdag. We staan rustig op en na het ontbijt drinken we nog even koffie bij André en Mariken. Zo rond de middag vertrekken we van de camping.

Na weer zo’n 2,5 rijden, en weer met baustelles zijn we rond 14.30 weer thuis. Het was een super relaxed tripje, dat gaat vast nog eens in de herhaling.