Dag 12

Zaterdag 30 juli


Voor vandaag staat een wandeling in Dartmoor gepland. We rijden er met een beetje een omweg heen maar de route is prachtig. Via Ashburton rijden we het park in. Er zijn leuke hoogteverschillen en uitzichten. Voorbij Postbridge parkeren we bij Benetts Cross, een oud stenen kruis langs de weg. Hier start de wandeling, nr 23 uit 50 Walks.


We beginnen met een klim naar Birch Tor (487m) vanwaar we een prachtig uitzicht hebben.

We dalen vervolgens af richting Headland Warren Farm waar we ook meteen weer omhoog mogen.

 

We steken een weg over en lopen onderlangs de volgende tor naar Grimspound settlement. Dit zijn de overblijfselen van een nederzetting uit de late bronstijd. Goed te zien is nog de muur om de huisjes heen en resten van de huizen zelf. Nu wonen er schapen en pony’s.


We klimmen nu naar de top van Hameldown Tor (529m), een stevige klim maar de beloning is groot. Het uitzicht is geweldig!

We volgen Hameldown ridge verder richting Broad burrow, one burrow en two burrow. De term burrow doet vermoeden dat dit grafheuvels zijn uit de bronstijd. Vanaf hier kunnen we Haytor zien liggen. We dalen hier af langs een stenen muur. Het begint redelijk gemakkelijk, hoewel het pad slechts een schapenpaadje lijkt. Later wordt het iets linker met flinke gaten en zompige stukken.

Maar als we beneden zijn aangekomen mogen we over een laantje rustig uit lopen.

We lopen hier tussen de middeleeuwse velden behorende bij het dorpje waarvan de resten nog te zien zijn bij Challacombe Farm. We volgen hier een makkelijk pad door een veld en komen bij Soussans Forest. Ook hier stikt het weer van historie. We zien hier resten van de Golden Dagger tinmijn en de Vitifer mijn die tot begin 20e eeuw in gebruik waren.

We lopen nu door een prachtig beschut valleitje met stroompjes, bosjes en heide. Het is sprookjesachtig mooi.

Nog een klein stukje de heuvel op en we staan weer bij de parkeerplaats. Na een korte adempauze rijden we weer richting Honiton, per ongeluk dwars door Exeter. Ach ja, hebben we dat ook even gezien. Boodschappen, biertje, eten, slapen.