Winterberg

Vrijdag 3 juli
We vertrekken rond 13.00 op deze hete dag richting Winterberg voor een korte vakantie. Geen grootse plannen en oversteek dit jaar omdat we allebei na een druk jaar geen zin hadden in welk type voorbereiding op de vakantie dan ook; voordeel is dus dat we de tas in de auto konden gooien en maar een kort ritje hebben. Het is druk op de weg in Duitsland, maar heel erg vinden we het niet. Het is 30+ graden en in de auto zitten we lekker koel in de airco.De voorspellingen voor de week beloven dat het na het weekend koeler zou worden.
Rond 4 uur arriveren we bij Landal Winterberg en krijgen we de sleutel van ons huisje. We hadden een 4pers. huisje gereserveerd maar krijgen een 6pers. huisje toegewezen. Dit blijkt een lekker ruime woonkamer met hoekbank te hebben, we hebben dus geen klachten. Ook heeft het huisje een badkamer en slaapkamer beneden, we hebben de bovenverdieping dus feitelijk niet gebruikt verder. Nadat we geïnstalleerd zijn doen we boodschappen in de redelijk gesorteerde parkshop.
Nog even in het huisje rommelen, Sams badje opzetten om de pootjes te koelen en dan drinken we een biertje en eten we lekker wat op het terras van parkrestaurant Woods.
Vanaf het terras heb je leuk uitzicht op een paar van de skipistes die het gebied rijk is. Het is wel grappig om in de zomer in het wintersportgebied te zijn. De lege pistes zijn nu mooie bloeiende weides en de skiliften staan er doelloos bij.
We gaan op tijd slapen en bereiden ons voor op een hete dag..

Zaterdag 4 juli
En het is inderdaad heet. Zo’n 35 graden. We doen dus niet veel vandaag. Ontbijt halen we in de parkshop waar ze heerlijke verse broodjes verkopen. Het badje van Sam is op miraculeuze wijze verdwenen.. heel vreemd. Ik vind het naast het huisje, duidelijk aangevreten door een dier.. nou ja! Arme Sam, geen badje meer om in te staan, iemand heeft het opgegeten.  We doen nog boodschappen in Winterberg en we vinden de hitte een prima excuus om de Tour de France te kijken die dit jaar in Utrecht begint. Na het eten maken we een klein ommetje en dat was het verder wel voor vandaag.

Zondag 5 juli
We worden erg vroeg wakker na een warme en onrustige nacht. We hebben beide erg de behoefte om nu toch eens in beweging te komen en we besluiten dan ook maar meteen een rondje te gaan wandelen nu het nog koeler is. Vanaf het park lopen we een mooie ronde van zo’n 6km door velden en bos. Afgezien van de aanvallen door irritante dazen loopt het heerlijk op de brede en goed onderhouden paden. Er groeit en bloeit van alles, vooral de vele orchissen zijn prachtig. We zijn voor de middag al weer lang en breed terug en houden siësta, lunchen op het terras van Woods en kijken hoe de tour-renners Zeeland bereiken. In de loop van de dag begint het te druppen en onweren, er komt duidelijk koelere lucht aan!

Maandag 6 juli
De verkoeling doet ons goed, we hebben een heel stuk beter geslapen en heel veel zin om er op uit te gaan. Tijd voor een langere wandeling dus vandaag. We lopen weer vanaf het park weg richting de b-weg naar Winterberg, steken die over en volgen route W4 rond de Vorderer-Kuhlenberg. Een mooie trip van totaal 14km.
We lopen vooral door productiebos waar op de open plekken enorme hoeveelheden vingerhoedskruid groeit. Prachtig gezicht. We ontmoeten een hinde en verder één man met een hond, verder helemaal niemand. Er wordt ook gewerkt in het bos. In de verte horen we de motorzagen en we zien een enorm voertuig de berg op rollen met een hellingshoek van 40 graden minimaal. Tof gezicht.. Het was een fijne wandeling met niet al te uitdagende klimmetjes. Het glooit vooral lekker. Weer terug houden we weer siësta met de tour en lezen wat in het zonnetje. Prima dagje zo.

Dinsdag 7 juli
We zijn best moe van de warmte van de afgelopen dagen en de wandeling van gisteren dus het wordt weer een wat slome dag. We besluiten naar Winterberg te rijden en kijken er wat rond en shoppen het een en ander. Er is nog een park waar we Sam in de plomp gooien en wat drinken op een terras. We doen boodschappen en gaan weer terug. Het is weer typisch iets voor ons; als het warm en zonnig is zitten we binnen, maar vanavond bbq’en we in de regen. Stug buiten blijven zitten ook he.. Als het weer droog is maken we nog een ommetje en zien een vosje en 2 herten op de piste lopen.

Woensdag 8 juli
Vandaag is het Brits weer: grijs, nat en koel. Perfect voor een lekkere wandeling dus! We lopen vanaf het park naar de springschand st. Georg. Voor een euro mag je er op klimmen en heb je een geweldig uitzicht over het gebied. Dan lopen we door naar Winterberg en pakken daar route W7 op. Eerst nog door de bebouwing maar na een kilometer duiken we de bossen in. Het is een prachtige wandeling langs een vrij diepe kloof. Het loopt heerlijk langzaam bergaf tot we uiteindelijk bij een weg komen en daar weer omhoog lopen naar Winterberg. Het is hier en daar best even een klimmetje. Via de schans lopen we weer naar het park en nemen wat lekkers bij Woods. Het waren 13 fijne kilometers. We doen een middagdutje en eten wat. Helaas is het gaan hozen dus een avondwandelingetje zit er niet meer in.

Donderdag 9 juli
Laatst dag al weer. We gaan nog een leuke ronde maken en vertrekken precies als het begint te regenen. Vanaf het park volgen we route W5 van een kleine 7 km. Een leuke ronde om de Poppenberg en Bremberg langs de vele skiliften en pistes. We lopen weer door de mooie bossen en staan oog in oog met een reebokje. Verder komen we weer nauwelijks mensen tegen (blijkbaar schrikt regen andere toeristen wel af?). Het was geen hele lang wandeling, dus na het avondeten (lekkere schnitzel bij Woods) lopen we nog een rondje van 2,5km waarbij we weer een reetje zien (althans: wij zien het, onze jachthond Sam heeft geen idee..). Zo leuk! Deze bleef een tijdje tussen de bomen naar ons staan kijken.

Vrijdag 10 juli
Het zit er al weer op. Alles is ingepakt en we ontbijten bij Woods waarna we weer naar huis rijden. Beetje een slome terugrit omdat het meetsyteem van de auto een storing constateerde en de auto in de veiligheidsstand zette, waardoor we een acceleratie van 0 tot 100 in 3 minuten hadden en een topssnelheid van 120 km/u (uiteindelijk bleek er overigens alleen een sensor stuk te zijn auto was dus in orde maar het meetsysteem was in de war). Het was een prima weekje in een prettig huisje op een mooi park. Geen vervanging voor een vakantie met de tent in Groot brittannië, maar die schade halen we wel weer in. Het wandelen is ons hier erg goed bevallen en aangezien het voor ons op 2,5 uur rijden is zien we onszelf zeker nog wel eens terugkomen voor een weekendje stappen door de bossen.