Dag 4: reis naar Beauly

27 april 2017


Vandaag is het een reisdag. Op naar hotel nummer 2. Het is wisselvallig weer en we komen nogal wat buien tegen maar dat deert niet. We rijden rustig over de A9 naar het noorden. Om 9.30 komen we bij Dalwhinnie aan en we vonden het wel tijd voor een toertje door de destilleerderij.

Dus om 10.00 krijgen we een privé toer van Fiona MacDonald die ons door de distilleerderij voert en leuk vertelt over het productieproces en het bedrijf. We eindigen met een wee dram en dat geeft ons genoeg brandstof voor de rest van de dag! Met een kleine omweg via de A889 en de A86 rijden we naar Newtonmore waar het Highland Folk museum gevestigd is.


Ook leuk. Veel oude meuk. Het dorpje uit 1700 is gebruikt voor de serie Outlander, grappig. De andere huisjes stammen uit 1930 ongeveer. Er was zelfs een Dutch barn, al konden wij er maar weinig Dutch aan herkennen..

Toen verder naar Aviemore gereden waar we de weg naar Glenmore pakken. We gaan hier weer wat dieper de Cairngorms in en komen uit bij The Reindeer Centre waar we de rendieren in de paddocks bekijken. De rendier is zo’n 1000 jaar geleden uitgestorven in Schotland, maar in 1952 geherintroduceerd. Sindsdien beheert het centrum in Glenmore de kudde die nu zo’n 150 dieren telt. Ze redden zich goed in de bergen en kunnen vrij rondtrekken maar vaak weten de medewerkers ze wel te vinden. Iedere paar dagen worden een paar rendieren opgepikt en in de paddocks gezet (wat de mannetjes heerlijk vinden werd ons verteld) om mensen van informatie te kunnen voorzien. Ook trainen ze de dieren zodat ze bij ziekte en dergelijke, zich laten behandelen. Alles om de kudde gezond en groeiend te houden.

We aaien de dieren en rijden dan verder de berg op. Bij het Cairn Gorm mountain station (waar een ski-gebied is en een treintje de berg op) genieten we van de prachtige uitzichten. Er ligt nog veel sneeuw en het is er lekker koud..

 

 


We rijden nu in één ruk naar Beauly. We verblijven in The Priory Hotel midden in het dorpje, aan het plein naast de Priory ruïne. Het hotel is iets minder authentiek dan de vorige maar de kamer is keurig en in de pub achter het hotel kan je prima eten! We maken een klein ommetje, bekijken de Priory en de rivier. Nog een dram toe (gekocht in Dalwhinnie) en dan weer op tijd slapen.