Donderdag 3 mei St David's & Whitesands bay


Vandaag en morgen is Taco ook vrij en we gaan al vroeg op pad richting Pembrokeshire. We hebben een B&B geboekt in Dale en we willen graag een bezoek aan Skomer brengen en wandelingen maken. Het regent behoorlijk onderweg en het leek niet echt beter te worden. We besluiten dus nu maar naar St David's te gaan om de kathedraal te bezoeken.

Gelegen in een dalletje staat het enorme geval met de ruïnes van het bisschoppelijk paleis er naast. Het is een prachtige kathedraal, geweldig mooie plafonds. Iedere ruimte en hoek is weer anders. Sommige delen zijn meer dan 1000 jaar oud.

 

We eten en drinken wat in de refter en lopen nog een rondje om de kerk. We mogen van Taco niet de ruïne bezoeken (…) dus gaan we het dorpje in. Na een snel rondje gaan we weer naar de auto en zoeken een leuke wandeling uit. Het is inmiddels nagenoeg droog.

We rijden via een leuke weg naar Whitesands bay, parkeren en lopen eerst even verkeerd.. Maar uiteindelijk vinden we het pad wat om de piek heen leidt naar de andere kant van St David's head, de landtong waar we ons op bevinden.

We lopen naar de kliffen en pakken hier het coastal path in westelijke richting. Ondanks de grijze lucht is het uitzicht geweldig. We lopen richting de punt.

Hier komen we bij een langwerpige berg stenen: de resten van een fort uit de ijzertijd. Het sluit het puntje van St Davids head af van de rest. Er achter vinden we hut-circles, de resten van de woningen. Ik blij, want ik ben dol op ouwe meuk!

We lopen nu weer verder in oostelijke richting en komen bij een heel mooi klein baaitje. Er zijn jan van genten aan het jagen op zee, een prachtig gezicht. Overal bloeit het Engels gras en Silene.

We gaan het strandje op, het zand is er heel mooi tussen de stenen vandaan gesleten en het stroompje wat er uit komt meandert mooi over het strand. Het is nu nog een klein stukje over de hoge kliffen terug naar de auto terug.

De GPS track van deze wandeling:


Inmiddels is het tijd om richting de B&B in Dale te gaan. Via een leuke route langs de kust rijden we er heen. Het blijkt een geweldig landhuis aan zee te zijn in het gehuchtje. We worden verwelkomd door pauwen in de tuin. Het huis is van begin 1900 en nog helemaal in oude stijl ingericht.

Thijs en ik krijgen een deel van de benedenverdieping toegewezen, Taco en Esther slapen boven. Na wat opfrissen gaan we naar de lokale pub om te eten (zonder camera, maar met telefoon als alternatief). Deze blijkt nog dicht maar bij de buren kunnen we ook een pintje drinken.

Een uurtje later kunnen we wel bij de Griffin Inn (http://www.griffininndale.co.uk/) terecht waar we de lokale ale proeven (Cwrw, spreek uit als kooroo).

De vriendelijke eigenaar neemt alle tijd om met ons te kletsen en komt met een leuke menu suggestie. Hij serveert dagverse vis en vandaag hebben de jongens spidercrab gevangen, hij laat de nog levende krabben even zien. Joekels zijn het! Of wij de poten als voorgerechtje willen.. Prima! Verder wilden we alle vier graag zeebaars. Daar had hij zón groot exemplaar van binnen gekregen dat we die met z'n vieren zouden krijgen.

Het eten liet niet heel lang op zich wachten en het was echt heerlijk! De poten van de krab moesten we met een notenkraker open kraken zodat we het vlees er uit konden zuigen/pulken. Een heel karwei maar het was mega lekker! Heel zoet vlees, anders dan gewone krab. En daarna de baars. Heel eenvoudig klaargemaakt in de oven met wat schijfjes citroen, maar ik heb nog nooit zo'n heerlijk malse vis geproefd. Het was ook echt een joekel van een vis, dus het vlees was lekker dik en stevig. Smullen dus!

Toe nam ik nog een traditioneel sticky toffee pudding met custard. Mierzoet en machtig maar zóó lekker!! Thijs had een 'bakje' ijs..

Vol van al het bier en het eten rollen we weer naar de B&B. We willen de volgende ochtend op tijd ontbijten om naar Skomer Island te gaan, dus we gaan lekker vroeg slapen.

Naar volgende dag