Woensdag 20 februari: Cowbridge, Catle Coch en Sint Fagans Welsh Museum


Vandaag sta ik een stuk frisser op, wel met iets stijve benen van de klim van gister. Helaas is het buiten grijs maar dat weerhoudt ons niet om er op uit te trekken.  We wandelen eerst naar Cowbridge om dat te bekijken. We komen eerst langs het kasteel wat zo’n vijftig meter van Bryn Celyn staat. Dan bezoeken we de Physic Garden waar Esther vrijwilligster is. Ze hebben de tuin een paar jaar geleden hersteld en alle planten zijn ‘oud’. Dat wil zeggen dat ze in de oorspronkelijk tuin, een paar honderd jaar geleden, ook hadden kunnen staan. Dus geen moderne rassen. Het ziet er echt keurig uit, er bloeit zelfs al het een en ander ondanks dat het nog winter is.


Dan gaan we verder het dorp in. Het is een super leuk plaatsje met allemaal leuke winkeltjes, pubs en restaurantjes. We winkelen wat en besluiten koffie/thee met wat lekkers te doen. We komen in een soort hal waar ze allemaal tweedehands spullen verkopen. Er is ook een barretje en we bestellen een goddelijke caramel-peccan pie.We besluiten hier na een kasteel te bezoeken: Castle Coch. Dit sprookjeskasteel is in de 19e eeuw gebouwd op de ruïne van het origineel. De architect heeft ook het kasteel van Cardiff ontworpen, maar volgens Esther is deze mooier.


Binnen zijn de kamers prachtig ingericht en beschilderd. Vooral de ‘drawing room’ is prachtig beschilderd met dierfiguren. Ik heb hier tevens de grenzen van de camera kunnen testen, die heeft mij zeer aangenaam verrast!Na deze bezichtiging zijn we doorgereden naar Sint Fagans Welsh Museum. Dit is een openluchtmuseum wat doet denken aan dat van Arnhem. Ze hebben hier allerlei boerderijen en huizen neergezet in oorspronkelijke staat. Erg leuk!Er zijn ook craftsmen die demonstraties geven, alleen net niet als wij langs lopen. De smidse ziet er wel geweldig authentiek uit..Ik ben ook erg onder de indruk van het kerkje wat er staat. Toen ze het van zijn oorspronkelijke plek haalden om opnieuw op te bouwen in het museum ontdekten ze muurschilderingen uit de vroege Middeleeuwen. Deze hebben ze hersteld waardoor het echt een uniek kerkje is geworden.


We struinen lekker verder tot het vijf uur is en sluitingstijd. We gaan naar huis en maken ons op voor een avondje uit. We gaan namelijk met Taco uit eten in Cowbridge. Arboreal is een erg leuke, hippe tent en er is die avond live muziek. Het bandje heet The people the poet en de gitarist begin alleen met klassieke muziek, erg mooi. Als de meeste gasten het hoofdgerecht gekregen hebben komt de zanger er bij. Dat was onverwacht prachtig! Het is zeer melancholische folkachtige muziek en de stem van de zanger is geweldig! Genieten dus. Het eten was ook nog eens heerlijk. Super fijne avond. Thuis gaat het haardvuur nog even aan en hebben we een afzakkertje gedronken.

Naar volgende dag