Dag 19: River Quoich en Braemar Castle

Zaterdag 2-8

We gaan vandaag vroeg op pad ivm de weersvoorspellingen; in de middag regen. We rijden weer naar Braemar en dan door de Lyn of Dee. Het prachtige dal van de river Dee. Helemaal aan het einde van de weg parkeren we en we gaan op weg.


Het is een wandeling uit de ‘Pathfinder Guide Cairngorms’ walk nr 4. Niet lang, wel heel tof. We lopen langs de rivier de Quoich, een woeste stroom die aan het begin van de wandeling zichzelf door nauwe rotsen perst.Er is in de loop der eeuwen een komvormig gat gevormd, the punchbowl, waar de rivier zijn naam aan dankt. In Schotland heb je de traditionele kommen die Quoich heten, vandaar.Het pad wat we volgen is smal, soms steil over de rotsen, dan weer door een heideveld. Erg tof lopen maar het gaat niet heel snel. Onderweg zijn er stroomversnellingen en watervallen, het is spectaculair. En we komen geen mens tegen. Uiteindelijk komen we bij een brug waar we de rivier oversteken


Vervolgens lopen we via een 4x4 track weer richting auto. Dit loopt zeer gemakkelijk en we gaan nu hoog boven het dalletje langs..


Bij de punchbowl dalen we via een smal pad weer af naar de rivier en steken die weer over om weer bij de parkeerplaats te komen. En het begint te druppen. Goed getimed dus! Overigens is de wandeling, zoals gebruikelijk, volgens de garmin 1km langer dan de gids aangeeft. Typisch..

We besluiten naar Braemar castle rijden om dat te bezoeken .
Dat was leuk. Het kasteel is begin 1700 gebouwd en de (Duitse) gids wist er veel over te vertellen. Er hebben soldaten in gelegerd gezeten in 1727 die in de kozijnen hun naam gekrast hebben. Oude graffiti dus. De laatste ‘Lady’ van het kasteel was erg modebewust en bevriend met Coco Chanel e.d. Ze heeft bijna het hele kasteel van binnen roze laten schilderen, vond ze mooi. Tijdens de recente restauraties is dit grotendeels verdwenen maar op sommige plaatsen was het nog mooi roze. De stichting die het kasteel beheert heeft veel tijd en moeite gestoken in het herstellen van het kasteel en het terugvinden van de originele meubels en hebben het mooi ingericht. Het kasteel is tot ergens in 2000 nog te huur geweest als buitenverblijf en vol trots zijn ze dat zowel Queen Victoria als Prince Charles er verbleven hebben. Het was kortom een leuke rondleiding.
We rijden door naar Ballater. Onderweg komen we nog langs het beroemde Balmoral castle maar dat is dit jaar helaas voor publiek gesloten wegens verbouwingen oid. Anders hadden we dat ook graag willen zien. In Ballater eten we wat en keren dan eigenlijk vrij snel weer terug. Het is nu natter dan nat.

Na de boodschappen gaan we lekker in de tent zitten met de kachel aan. Zeer behaaglijk en knus.

Naar volgende dag