Ameland

Omdat we vorig jaar besloten hebben dat het traditie is ieder jaar in de herfstvakantie een waddeneiland te bezoeken (een traditie moet toch ergens beginnen, nietwaar?) was het ook dit jaar weer tijd voor een midweekje op de Wadden.

Dit jaar was de keus gevallen op een appartement op Ameland, en wel in het plaatsje Nes. Op maandag 24 oktober vertrokken we in vreselijk triest weer per auto richting Holwerd om daar de boot naar het eiland te nemen. De auto zou op de parkeerplaats achterblijven, op het eiland zijn fietsen immers voldoende. We waren lekker op tijd voor de geplande boot zodat we in alle rust tickets konden kopen en met een kop koffie op de boot konden wachten.

Na een boottocht van zo'n drie kwartier stonden we op Ameland, waar het weer al niet veel beter was dan op het vaste land. Bikkels als we zijn besloten we te lopen naar de dichtst bijzijnde fietsenverhuur om daar meteen maar fietsen te huren. Gelukkig kregen we twee perfecte fietsen mee, zodat we snel bij het appartementencomplex waren. Na de tassen in ons prachtige ruime appartement gedropt te hebben besloten we eerst even naar het dorp te fietsen voor de nodige boodschappen, om ons daarna te settelen in onze tijdelijk woning. Gelukkig was het inmiddels opgehouden met zachtjes regenen zodat we volledig doorweekt terug keerden van deze missie. Maar na een warme douche was dit snel vergeten. Nu maar hopen dat het de rest van de week wat beter zou worden. De maandagavond was in ieder geval knus met de verwarming aan en een potje Carcasonne aan de eettafel.

De dinsdagochtend beloofde niet veel goeds voor de rest van de week. Dit hield ons echter niet tegen en dus zijn we er op uit gegaan voor een stevige wandeling richting het dorpje. Nadat het aanvankelijk slecht bleef klaarde het steeds verder op zodat we er een fikse strand- en boswandeling aan vast konden knopen. Na thuiskomst van deze wandeling belsloten we nog even langs het nabij gelegen natuur museum te fietsen. Nu was het ook weer redelijk veilig om de camera mee te nemen:

Dat het inmiddels opgeklaard was is wel te zien op de onderstaande foto's, ons uitzicht vanuit het appartement:
Deze opklaring op dinsdag bleek het begin van enkele dagen prachtig weer. Op de woendag besloten we de bewoonde kant van het eiland te gaan bekijken. De weg naar het plaatsje Hollum, door de duinen met windkracht 5 recht tegen, was zwaar maar zeer de moeite waard. Een kleine pauze was dan ook wel op zijn plaats...
De terugweg (via de andere twee dorpen, Ballum en Buren) leidde onder andere langs de dijk aan de waddenkant van het eiland, waar we nog aangenaam overvallen werden door de nodige vogels...
Op donderag was de "natuurkant" van het eiland aan de beurt. Per fiets gingen we naar het uitzichtspunt in het natuurgebied "het Oerd", om hier vervolgens een schitterende en vooral rustige natuurwandeling te maken.
Na al dit natuurschoon was het tijd voor een lunch op het terras (!) te Nes. Omdat het imiddels bijna zomers weer was besloten we in de middag het strand nog eens te bezoeken. Uit de foto's blijkt wel dat het echt ongewoon mooi weer was voor de laatste oktoberweek!
Vrijdagochtend was het helaas alweer tijd om de terugreis te aanvaarden. Gelukkig was het wel weer prachtig weer zodat we op het bovendek van de boottocht konden genieten.
Al met al was het een heerlijke weekje met prachtig weer op een schitterend eiland. Volgend jaar waarschijnlijk Vlieland..